CCTV, “Kapalı Devre Televizyon” anlamına gelen bir kamera görüntüleme sistemidir. CCTV kamera sistemi sayesinde trafik kontrolü, farklı bölgelerdeki işletmelerin kontrolü, müşteri trafiğini denetleme gibi işlevlerde kullanılabilmektedir. Güvenlik kamerası sistemi, günümüzde genellikle güvenliğin sağlanması ve tedbir amaçlı kullanılmaktadır.
Teknolojinin gelişmesine paralel olarak CCTV güvenlik sistemleri de çeşitlenmeye başlamıştır. Genel olarak bağlantı düzeyinde oluşan bu çeşitlenme, kablolar aracılığıyla yapılıyorsa Analog CCTV, network üzerinden IP ile yapılıyorsa IP CCTV, hem kablo hem de IP üzerinden yapılıyorsa Hybrid CCTV olarak adlandırılmaktadır.
Analog CCTV
Bu sistem sabit, ya da hareketli kameralar, sistem kontrol ünitesi, switch, kayıt cihazı (DVR), izleme yazılımı ve monitörden oluşabilmektedir. Sabit ya da hareketli kameralar ile çekilen görüntü UTP kablolar üzerinden kayıt cihazına (DVR) iletilir. Kayıt cihazı bu görüntüleri dijitale çevirip yüksek kalitede saklar. Günümüzde gelişmiş kayıt cihazları, dijitale dönüştürdükleri görüntüleri IP üzerinden ağa sunarak uzaktan izlemeye imkan tanıyabilmektedir.
IP CCTV
Bu sistem, IP kameralar, IP Encoder ile Decoder, izleme ve kayıt yazılımı ile Ağ Video Kaydedicisinden (NVR) oluşmaktadır. IP kameralardan gelen görüntü, ağ kayıt cihazına (NVR) iletilir. NVR, gelen dijital görüntüyü saklar. IP CCTV sisteminde, görüntü uzak bir lokasyondan izlenebileceği gibi sistemden bağımsız uzak bir yerde de kayıt altına alınabilmektedir.
Hyribd CCTV
Bu sistem, Analog CCTV ve IP CCTV sistemi teknolojilerinin birleşmesi olarak kabul edilebilmektedir. Hyribd CCTV sistemi, genel olarak analog kameralar, IP kameralar, izleme yazılımı ve gelen görüntüyü kayıt altına alan Hyribd DVR cihazından oluşmaktadır. Günümüzde Hybrid kayıt cihazları görüntüyü VGA/HD 720p/HD 1080p çözünürlükte kayıt altına alabilmektedir.